Cu siguranta ingrijorarea face parte din natura noastra umana. Ne temem si ne facem griji in fiecare zi. De ce oare Biblia ne indeamna sa nu ne ingrijoram? Cum ar fi posibil sa nu te ingrijorezi, mai ales in zilele acestea cand crize multiple se unesc parca spre a ne face viata si mai complicata?
Haideti sa vedem ce spune Biblia si sa cautam impreuna o solutie pentru aceasta.
Ingrijorarea ca parte a vietii
Luca 12: 22-31 22 Isus a zis apoi ucenicilor săi: „De aceea vă spun: Nu vă îngrijoraţi, cu privire la viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca, nici cu privire la trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. |
27 Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii: ei nu torc, nici nu ţes: totuşi vă spun că nici Solomon, în toată slava lui, n-a fost îmbrăcat ca unul din ei.
28 Dacă astfel îmbracă Dumnezeu iarba, care astăzi este pe câmp, iar mâine va fi aruncată în cuptor, cu cât mai mult vă va îmbrăca El pe voi, puţin credincioşilor?
29 Să nu căutaţi ce veţi mânca sau ce veţi bea, şi nu vă frământaţi mintea.
30 Căci toate aceste lucruri Neamurile lumii le caută. Tatăl vostru ştie că aveţi trebuinţă de ele.
31 Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.
Matei 6:25-34 Acest pasaj paralel din Evanghelia dupa Matei adauga la final:
34 Nu vă îngrijoraţi dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.
Insusi Domnul Isus Hristos isi indemna ucenicii – si prin ei implicit si pe noi – sa nu se ingrijoreze cu privire la viata lor. In condiitile de atunci, acesti oameni isi lasasera in urma familiile sau ocupatiile lor pentru a fi discipolii lui Isus. Era normal ca sa se ingrijoreze ce vor face, cu ce se vor descurca. Au invatat din propria experienta ce inseamna sa depinzi de Dumnezeu si in acest aspect al vietii.
Motivatia principala este ca viata nu rezida doar in nevoile zilnice de hrana si imbracaminte. Acestea sunt lucruri necesare de care suntem asigurati ca Dumnezeu se ingrijeste pentru noi.
Inseamna aceasta ca trebuie sa fim pasivi? Erau ucenicii pasivi? Nu, ei erau activi in lucrarea la care fusesera chemati. Aveau planuri de actiune si le urmau. Fie ca Isus le dadea ceva de facut, fie ca ei insisi trebuiau sa se organizeze. La fel si noi, nu trebuie sa stam cu mainile in san si sa asteptam sa primim de-a gata totul, hrana, imbracamintea si celelalte. Dumnezeu ne deschide posibilitati de a lucra si de a ne intretine, in timp ce ne desfasuram serviciul nostru zilnic.
Pentru ca Dumnezeu stie ca noi avem nevoie de argumente, ne aduce inainte exemplul florilor si al pasarilor. Pentru ca El se ingrijeste si de acestea, ne da de inteles ca noi suntem cu mult mai pretiosi decat ele, deci cu atat mai mult are grija de noi, oamenii.
Framantarea mintii
Luca 12:29 mentiona faptul de a nu ne framanta mintea. Aceeasi idee o gasim si in versetul de mai jos:
Psalmul 39:6
6 Da, omul umblă ca o umbră, se frământă degeaba, (…).
Multimea de ganduri care se perinda secunda de secunda in mintea noastra tinde sa ne consume energiile, daca nu stim sa le canalizam corect. Impovarati de griji, ne consumam mintea in cautarea unei solutii.
Dumnezeu ne propune in mod logic sa ne gandim ce obtinem daca ne ingrijoram. Putem sa ne lungim viata in acest fel? Putem sa obtinem vreun lucru prin ingrijorare? Nicidecum! Putem insa sa ne scurtam viata adunand prea mult stres.
Solutia divina pentru ingrijorare
Ce ne propune Dumnezeu sa facem in schimb? Sa nu ne ingrijoram de nimic. Sa nu ne framantam mintea. Sa aducem inaintea Lui toate aceste framantari, caci El se va ingriji de ele, asa cum stie EL mai bine.
Luca 12: 31 Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.
1 Petru 5:6,7
6 Smeriţi-vă dar sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe.
7 Şi aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El însuşi îngrijeşte de voi.
Filipeni 4:6
6 Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri.
Matei 11: 28-30
28 Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă.
29 Luaţi jugul Meu asupra voastră, şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.
30 Căci jugul Meu este bun, şi sarcina Mea este uşoară.
Psalmul 55:22
22 Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit.
La nivel teoretic intelegem aceasta nevoie de a preda toate grijile lui Dumnezeu. Cum se poate realiza practic aceasta predare? Am avut nevoie de o lectie dificila de invatat si inca am de invatat cum sa practic aceasta predare. Cred ca este de fapt o lupta continua.
Tot ce avem de facut este sa ii predam Domnului vointa noastra. Atunci cand incepem ziua, sa inaltam gandurile in rugaciune catre Dumnezeu si sa-I spunem in cuvintele noastre aceasta: „Doamne, nu stim ce ne va aduce aceasta zi, nu stim ce alegeri vom face azi, insa vreau sa-ti predau vointa mea, ca tu sa ma ajuti sa aleg ce este drept. Da-mi putere, te rog, pentru a birui ingrijorarile. Tu ai promis ca preiei asupra ta aceste ingrijorari, iar eu ma incred in fagaduinta ta. Ai tu grija de tot ceea ce e nevoie pentru ca aceasta zi sa fie o zi binecuvantata.”
Oare trebuie sa simti ceva deosebit in fiecare zi, ca sa stii ca Domnul este alaturi de tine? Ori este mai mult o chestiune de credinta? Cartea „Calea catre Hristos” descrie foarte bine acest aspect:
„O viaţă trăită în Hristos este o viaţă de pace lăuntrică. Nu va fi extaz sentimental, ci o încredere statornică, plină de pace. Speranţa ta nu se află în tine însuţi; ea este în Hristos. Slăbiciunea ta se uneşte cu puterea Lui, neştiinţa ta cu înţelepciunea Lui, nesiguranţa ta cu puterea Lui dăinuitoare. Astfel, tu nu trebuie să te bizui pe tine însuţi, nu trebuie să îngădui minţii să se ocupe de eul tău, ci să te încrezi în Hristos. Mintea ta să se ocupe de iubirea Lui, de frumuseţea şi desăvârşirea caracterului Său.”
Aici este secretul – noi nu avem putere sa ne schimbam, nu avem putere sa nu ne ingrijoram. Puterea este in Hristos. Noi ne putem preda lui Hristos in modul amintit mai sus, pentru a lasa puterea Sa sa fie implinita in dreptul nostru.
Filipeni 4:13, un verset asa de bine cunoscut, pune pecete asupra acestui subiect:
13 Pot totul în Hristos, care mă întăreşte.