Riscurile sunt proportionale cu cat de mult doresti sa te implici intr-o activitate de acest fel. Cu cat pui in miscare un angrenaj care poate face bine celor din jur, cu atat se vor ivi situatii de criza sau impotrivire din partea unora. Motivele acestora din urma? Cele obisnuite: invidie, mandrie, aroganta, setea de putere si multe altele.
Daca rupi linistea si ii scoti pe oameni din comfortul lor obisnuit, risti sa faci prea multe valuri. E mai simplu ca oamenii sa stea linistiti in bancile lor la biserica, sa asculte cateva predici saptamanal si sa mearga acasa asa cum au venit, sau cateodata mai inraiti sau mai critici cu privire la confratii lor de credinta.
Atunci de ce te-ai implica intr-o asemenea lucrare?
Cred ca aici cuvantul cheie este misiunea sau chemarea pe care ti-o da Dumnezeu. Atat timp cat stii ca ai o misiune de indeplinit, cat timp te rogi pentru calauzirea divina si cauti metode de face activitatea sa mearga cat mai eficient, lucrurile se vor misca in directia cea buna.
Nu te poti astepta sa primesti incurajari prea multe pe parcurs. Insa, din ceea ce am observat, incurajarile vin chiar atunci cand ai nevoia cea mai mare. Procentul reprosurilor si al mesajelor cu caracter nepotrivit este mult mai ridicat, in comparatie cu cel al incurajarilor. |
Cum sa rezolvi problema atacurilor primite?
Am primit in ultimii 12 ani multe mesaje cu caracter rautacios, defaimator, vulgar, critic, cinic etc. Nu am raspuns acestor mesaje cu aceeasi moneda, ci am cautat intotdeauna sa gasesc un lucru pozitiv atunci cand s-a putut si sa construiesc pe acesta un raspuns politicos si fara ranchiuna. Am absorbit ca un burete in toti acesti ani veninul aruncat de altii. Nu stiu daca a fost o metoda buna. Mai mult ca sigur ca nu a fost in totalitate, pentru ca acum ma resimt… Nu mai sunt ca un pugilist in floarea varstei, ci acum resimt loviturile cu mai multa putere.
- Am incercat sa rezolv aceste lucruri prin rugaciune, metoda care inca functioneaza.
- Am incercat sa refulez aceste lucruri scriind mesaje de email taioase pe care nu le-am trimis celor in cauza, ci eventual le-am citit celor apropiati, dupa care le-am sters. Aceasta a ajutat intr-un fel.
- Un alt lucru care m-a ajutat a fost sa fac haz de necaz. Ne-am minunat si ne-am amuzat cum unii oameni pot sa gandeasca atat de murdar, atat de arogant si parsiv… Acestia au devenit persoanaje caragialesti in viziunea noastra si si-au primit rasplata in acte teatrale imaginare.
Primim mesaje de „indrumare” din partea unora. Destul de multi se considera competenti sa dea indicatii pretioase pentru probleme care nu ii privesc. Ei uita ca aceasta este o lucrare voluntara si ca echipa noastra face tot ce poate ca sa realizeze cat mai multe, in limitele omenesti pe care le avem, si in completare la lucrurile pe care trebuie sa le facem ca sa subzistam. Altii ne-ar vrea activi 24 de ore din 24, insa nu suntem roboti!
Altii cred ca noi suntem platiti sau angajati de Biserica sa facem aceasta lucrare. Nicidecum! Este o activitate voluntara care este sustinuta prin donatii de la persoane fizice sau organizatii, primii care contribuie la ea fiind chiar noi, cei implicati.
Altii ne considera milionari. Ne-am dori sa avem fonduri mai multe ca sa putem sustine mai bine aceasta activitate, pentru aceasta exista rubrica de Donatii! (vom reveni asupra subiectului fondurilor in contextul crizei actuale, atunci cand vom vorbi despre modalitati practice de a castiga bani prin activitati pe internet)
Primim si mesaje care nu au nimic in comun cu lucrarea pe care o facem. De ce au unii impresia ca stiu totul sau ca li se cuvine totul? De regula cei care sunt cei mai duri in mesajele scrise pe email sunt fie unii dintre cei inculti, fie unii dintre cei care au o pregatire (prea) buna.
Binecuvantarea rezultatelor frumoase
Tocmai cand crezi ca nu mai ai putere sa mergi inainte, vine si incurajarea mult asteptata. Din mii si mii de vizite pe website, cativa se opresc sa scrie un cuvant de multumire.
Cineva iti scrie ca vrea sa cunoasca mai multe Dumnezeu. Altcineva ne multumeste pentru ca a invatat din Biblie de pe website-ul nostru si acum merge la biserica. Cineva ne multumeste pentru ca am mediatizat cazul sau de sanatate, iar alte persoane au fost dispuse sa ajuge si sa rezolve acea situatie. Alte persoane au intrebari din Biblie, unele mai simple, altele mai complicate, si avem bucuria de a le raspunde, lucru care ne ajuta si pe noi. Altcineva multumeste echipei pentru ca trimitem saptamana de saptamana, inca din 1998, un buletin de stiri cu noutati din viata bisericii.
Inapoi la scopul initial
Cei apropiati m-au incurajat intotdeauna sa privesc inapoi si inainte la misiunea lucrarii pe care o facem. Este un sfat foarte bun. Intotdeauna trebuie sa ne intoarcem la scopul initial. Intodeauna trebuie sa ne intoarcem la Dumnezeu si sa cerem putere sa mergem mai departe.
In acest fel riscul nu il mai purtam noi, ci il poarta EL, pentru ca EL deja a umblat aceasta cale inaintea noastra. Isus a primit si a purtat deja greutatile noastre, cat si pacatele noastre. Avem nadejdea „sa putem totul in Hristos, care ne intareste” (Filipeni 4:13)