Cum sa pastrezi un echilibru intre munca voluntara si cea platita? Este o intrebare la care eu insumi am cautat raspuns in ultimii ani.
De fapt, in ultimul an am cautat si mai mult raspuns, dupa ce am mers pe panta voluntariatului excesiv in ultimii 12 ani. Am ajuns epuizat, cu probleme de sanatate si la pamant din punct de vedere financiar… Asa am inceput sa ma gandesc serios ca trebuie sa fac schimbari. Cred ca aceasta are de a face cu modul in care intelegem voluntariatul.
Ce este voluntariatul?
A voluntaria inseamna a dedica din timpul si resursele tale pentru a desfasura o activitate care este de folos semenilor, comunitatii in care traiesti sau din alte locuri.
In Romania conceptul de voluntariat este folosit mai des in ultimii ani, datorita activitatii organizatiilor non-profit sau umanitare. In Romania probabil ca procentul celor care voluntariaza in mod constant este destul de redus, comparativ cu populatia tarii. In strainatate insa, a fi voluntar este ceva privit ca o activitate normala si este un punct important pe care il poti trece pe CV-ul tau.
De ce voluntariaza oamenii?
Este aceasta o pasiuna innascuta pentru fiecare? Oare are religia vreo influenta in modul in care privim voluntariatul?
Sunt oameni care voluntariaza pentru diferite proiecte fara a fi religiosi. Pentru un crestin, religia aduce o perspectiva noua asupra misiunii. Crestinul intelege ca are un scop in viata si ca asa cum Dumnezeu ne ofera gratuit si in mod dezinteresat atatea lucruri – incepand cu viata in sine, mantuirea – la fel si noi trebuie sa fim deschisi sa ajutam. Domnul Isus Hristos spunea cu referire la lucrurile spirituale „Fara plata ati primit, fara plata sa dati”. (Matei 10:8). |
Unii extrapoleaza acest principiu si il aplica nu doar la lucrurile spirituale, ci si la munca in general. In special in mediul religios, unii profita fara rusine de voluntariatul altora. Sa nu spun ca unii isi construiesc pozitii de conducere pe baza muncii altora, fie aceasta chiar si voluntara.
O alta greseala poate fi chiar a voluntarului, pentru ca ajunge sa creada ca datoria lui e sa se lase exploatat si sa faca din voluntariat o prioritate, fiindca „Domnul va avea grija”. Am cazut si eu in capcana aceasta in anii trecuti. Cu siguranta, Dumnezeu are grija de cei care i se dedica in lucrarea Sa, insa nu trebuie sa ajungem la fanatism religios si exagerari.
Ce ar fi de facut? Este nevoie de un echilibru in combinarea activitatii voluntare cu cea platita. Trebuie sa avem taria sa spunem „Nu” acelor proiecte care sunt prea complexe si ne-ar consuma toata energia. Trebuie sa alegem cu grija activitatile in care ne implicam. Ideal este sa avem o lista de prioritati, si sa ne concentram pe acestea, avand un scop precis al activitatii noastre.
Proiectul Intercer
Pentru mine si colaboratorii de la Intercer, scopul este ca sa putem oferi oamenilor cat mai multe resurse spirituale de calitate prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare. Ma bucur ca prin intermediul acestei lucrari am cunoscut si am posibilitatea sa colaborez cu oameni deosebiti, care isi iau timp sa ofere semenii lor o oaza de lumina spirituala.
Avantaje
Ca rezultat ai satisfactia ca ai realizat un lucru bun, ca ai ajutat semenii sau comunitatea. Prin voluntariat descoperi noi calitati proprii. Ajutand pe altii, te ajuti si pe tine insuti. Se creeaza frumoase relatii de colaborare si prietenii.
Dezavantaje
Cel mai mare dezavantaj consider ca este faptul ca oamenii au tendinta sa te foloseasca (sa te exploateze chiar…), in ideea ca si asa faci lucrul gratuit. Desconsiderarea aceasta arata o lipsa de respect pentru ceea ce esti si pentru ceea ce faci. Acest aspect poate aduce repercursiuni negative asupra modului in care te raportezi la voluntariat si la viata ta in general.
Concluzii
- Voluntariatul este o activitate benefica atat timp cat este folosita in mod echilibrat comparativ cu munca platita
- Am observat ca daca ai costuri ceva mai ridicate pentru activitatea de business esti solicitat doar de cei care cu adevarat au nevoie de sprijinul tau si stiu sa-ti respecte munca. Daca vrei sa scapi de cei care doresc doar sa profite de activitatea ta voluntara mareste-ti preturile la serviciile oferite!
Succes si binecuvantari in proiectele voastre voluntare sau platite!
gabriel8 a zis
Pacea Domnului, Lucian.
In aceste momente grele prin care trec eu si familia mea, nu-mi doresc decat sa pot presta o munca la domiciliul meu,pentru a castiga banii necesari iesirii din criza in care am intrat (multumita unui frate in care am avut incredere si i-am oferit loialitate neconditionata),si cu ajutorul Domnului sa scap de sechestru din partea bancii. Mentionez ca nu cunosc limba engleza, si sunt deschis sa invat ORICE METODA LEGALA SI MORALA de a castiga bani cinstit.
Ma folosesc de acest prilej pentru a va multumi inca o data tie si Rozaliei pentru ajutorul financiar ce mi l-ati acordat.
Daca consideri ca ma poti ajuta cu vreo sugestie de munca care sa corespunda cerintelor mai sus mentionate,adresamea e aceeasi:saiu_gabriel@yahoo.com,iar tel.0040745425200.
Si apropos de subiectul acesta:ai mare dreptate,daca prestezi munca voluntara dezinteresat, intens,ajungi sa fii considerat prost (in prima faza),iar daca continui, vei fi considerat si tratat ca un prost. Vreau sa se retina faptul ca nu-mi sta in fire sa vorbesc despre lucruri necunoscute sau cunoscute partial!Acum vorbesc in cunostinta de cauza,din pacate chiar eu am trecut prin situatia aceasta. Dar m-am ,,cumintit”.
Iti doresc ca Domnul sa te ajute si pe mai departe cu aceasta noua lucrare, sa-ti dea (tie si familiei tale) Domnul sanatate si putere de munca,si harul Sau sa te insoteasca mereu.
Cu respect si apreciere, acelasi Gabriel Saiu.
admin a zis
Draga frate Gabriel,
Multumesc mult pentru mesajul tau. Ne pare rau ca inca treci printr-o situatie dramatica din punct de vedere financiar.
Esti unul dintre cei pe care Intercer a reusit sa-i ajute in mod direct prin intermediul programului nostru social. Daca am avea fonduri mai multe am putea ajuta si mai mult, dar cel putin putem prezenta la mii de oameni diferite situatii de sanatate sau sociale si sa invitam si pe altii sa ajute. Putin de la fiecare se aduna.
O sa ne gandim la ce ai putea face ca sa poti lucra ceva prin internet.
Dar mai intai o sa reluam popularizarea cazului tau. O sa-ti scriu pe email ca sa stabilim detaliile.
Pentru vizitatorii nostri: puteti citi aici despre Gabriel Saiu, care desi are un singur picior, face multe lucruri bune pentru semenii sai.
Prezentarea cazului lui Gabriel in 2007
http://www.intercer.net/newstext.php?id=5299
Prima vizita a lui Emil Simionescu la Gabriel:
http://www.intercer.net/newstext.php?id=5298
Experienta convertirii lui Gabriel
http://www.intercer.net/newstext.php?id=5957
Gabriel in activitate la biserica din Buzau:
http://www.intercer.net/newstext.php?id=6217
Domnul sa fie cu tine si familia ta!
Lucian